Fasola w cieplejszym świecie
25 marca 2015, 12:31Różne odmiany fasoli, w tym fasola czarna czy kidney są podstawowym źródłem białka dla wielu mieszkańców Ameryki Południowej czy Afryki. Jednak ocieplający się klimat spowoduje, że do roku 2050 areały upraw tych roślin zmniejszą się nawet o 50%
Antytoksyna bez skutków ubocznych z surowicy dydelfa
23 marca 2015, 11:53Amerykańscy naukowcy postanowili wykorzystać peptyd z surowicy krwi dydelfów, by stworzyć antidotum na ukąszenia jadowitych węży. Jak wyjaśniają, dzięki niemu można by uratować tysiące żyć rocznie, nie wywołując przy tym skutków ubocznych dzisiejszych terapii.
Bez bonobo wyginęłoby co najmniej 18 roślin
19 marca 2015, 07:23Gdyby szympansy bonobo wyginęły, wyginęłoby również wiele roślin.
Po 60 mln lat życia osobno stworzyły hybrydę
10 marca 2015, 13:24Choć ścieżki ewolucyjne dwóch rodzajów paproci - paprotnic (Cystopteris) i cienistek (Gymnocarpium) - rozeszły się ok. 60 mln lat temu, nadal mogą one stworzyć żywotną hybrydę. ×Cystocarpium roskamianum odkryto ostatnio we francuskich Pirenejach. Roślina może się rozmnażać wyłącznie wegetatywnie.
Wycinka lasów pomaga dżumie
5 marca 2015, 11:11Wycinając lasy nie tylko przyczyniamy się do globalnego ocieplenia, ale również zwiększamy prawdopodobieństwo wybuchu epidemii... dżumy.
Fundacja Gatesów wierzy w GMO
25 lutego 2015, 12:09Opublikowany niedawno doroczny list Fundacji Billa i Melindy Gatesów wywołał spore poruszenie. Największa organizacja dobroczynna świata uważa, że w ciągu najbliższych 15 lat rewolucja w rolnictwie zmieni życie niemal miliarda najuboższych mieszkańców świata. A ważną częścią tej rewolucji będą genetycznie modyfikowane organizmy (GMO).
Indukowana klejstogamia na problemy z GMO
20 lutego 2015, 13:18Nowo odkryty gen może w znacznym stopniu osłabić strach przed genetycznie modyfikowanymi organizmami (GMO). Naukowcy z kanadyjskiego University of Guelph zidentyfikowali gen, który może zmniejszyć ryzyko zapylenia roślin niemodyfikowanych genetycznie przez rośliny GMO
Nikotyna - niezdrowa dla ludzi, dobra dla trzmieli
19 lutego 2015, 07:28Walcząc z pasożytami, trzmiele mają cichych sprzymierzeńców: składniki nektaru, w tym nikotynę.
Alkohol spożywamy od milionów lat
5 lutego 2015, 09:23Nowe badania dowodzą, że już przed 10 milionami lat wspólny przodek szympansa, goryla i człowieka mógł trawić alkohol. To oznacza, że alkohol był częścią diety na miliony lat wcześniej, zanim ludzie nauczyli się go wytwarzać. Niewykluczone, że pozwolił na pojawienie się i przetrwanie naszego gatunku.
Sprawdzają, czy ewolucja wspomagana może uratować Wielką Rafę
4 lutego 2015, 13:49Naukowcy z Australijskiego Instytutu Nauk o Morzu i Hawajskiego Instytutu Biologii Morskiej badają, czy ewolucja wspomagana (ang. assisted evolution, AE) może pomóc koralowcom z Wielkiej Rafy Koralowej lepiej przystosować się do zmiany klimatu.